ten algemenen nutte


ten algemenen nutte 1.0

(formeel)

zodanig dat het alle burgers ten goede komt; tot nut van het algemeen

Algemene voorbeelden


De artikelen 351 en 351bis stellen strafbaar het [...] vernielen e.d. van spoorweg-, telegraaf-, telefoon- of elektriciteitswerken, werken tot waterkering, waterlozing, gas- of waterleiding of riolering, voor zover deze werken ten algemenen nutte gebezigd worden, dan wel goederen of werken ten behoeve van de landsverdediging.

http://www.rotterdam.nl/rotterdam/internet/overig/rdm/download/01apv.pdf,

Het privaat domein onderscheidt zich eigenlijk van niets van de gewone goederen uit het burgerlijk recht. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze bij gedwongen uitvoering voor beslag vatbaar zijn. Dit is niet het geval met goederen van het openbaar domein, omdat deze voor publiek gebruik of ten algemenen nutte "geaffecteerd" zijn.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

Op de agenda staan onder andere volgende punten: [...]. - de intentieverklaring over het opstellen van een gemeentelijk cultuurbeleidsplan overeenkomstig de bepalingen in het cultuurdecreet van 13 juli 2001. - de onderhandse aankoop ("ten algemenen nutte") van het 'Begijnenbos' in de Bergstraat (deelgemeente Kessel-Lo).

http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=1

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


( Vergelijk de verbinding onteigening ten algemenen nutte.)
  • ten algemenen nutte onteigend worden
  • ten algemenen nutte van zijn eigendom ontzet worden

Eigenlijk schrijft de Grondwet (artikel 16) alleen voor dat niemand kan "onteigend" worden dan "(1) ten algemenen nutte, (2) in de gevallen en (3) op de wijze bij de wet bepaald en (4) tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling."

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

Art. 16 Niemand kan van zijn eigendom worden ontzet dan ten algemenen nutte, in de gevallen en op de wijze bij de wet bepaald en tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling.

http://www.in.be,

Vaste verbindingen